Powered By Blogger

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

YΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΟΙΚΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης Dagong ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβαθμίζει από «CCC» σε «C» τη βαθμίδα στην οποία αξιολογεί ότι βρίσκεται το αξιόχρεο της Ελλάδας. Ανακοίνωσε ότι «η Ελλάδα έχει απωλέσει το αξιόχρεο (και) πρέπει να ετοιμάζεται να αναδιαρθρώσει, σε...
εκτεταμένο ποσοστό, το δημόσιο χρέος της». Εξάλλου προέβλεψε ότι, «ο νέος δανεισμός της Ελλάδας από την ΕΕ, δεν θα επιτρέψει να αποκατασταθεί αποτελεσματικά το αξιόχρεο της Ελλάδας μεσομακροπρόθεσμα».

Ο Dagong ήταν ο πρώτος Οίκος που υποβάθμισε την αμερικανική πιστοληπτική ικανότητα.

Σύμφωνα με τον ίδιο κινεζικό οίκο «(στην Ελλάδα) η κοινωνική αναταραχή εντείνεται», «η ικανότητα της κυβέρνησης να ασκήσει έλεγχο στις κοινωνικές, οικονομικές εξελίξεις έχει σε δυσανάλογα μεγάλο βαθμό περιοριστεί, κάτι που δυσχεραίνει πολύ το δανειακό πρόγραμμα» εν εξελίξει.

Το τρέχον έτος ο Dagong προβλέπει ότι το δημόσιο έλλειμμα θα ανέλθει στο 9,2% του ελληνικού ΑΕΠ, το 2012 θα μειωθεί στο 8,5%, και το 2013 στο 7,9%.

Η κινεζική κυβέρνηση υποστηρίζει το εν εξελίξει δανειακό πρόγραμμα προς την Ελλάδα. Στα τέλη του Οκτωβρίου, η Κίνα συμφώνησε επίσημα να κάνει μεγάλες παραγγελίες στην Ελλάδα, συνολικής αξίας 550 εκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα, Γερμανοί και Γάλλοι ειδήμονες σημειώνουν ότι η κινεζική κυβέρνηση διακρατούσε φέτος την πρωτοχρονιά κρατικά ομόλογα ευρωπαϊκών κρατών (κατά πλειοψηφία γερμανικά και γαλλικά) συνολικής αξίας 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, δηλαδή σχεδόν της μισής ονομαστικής αξίας των αμερικανικών κρατικών ομολόγων που διέθετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσαρμοσμένη αναζήτηση