Powered By Blogger

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Οι ΗΠΑ φλερτάρουν με την "οικονομική αυτοκτονία"

Θέσεις μάχης παίρνει το βαθιά διχασμένο Κογκρέσο των ΗΠΑ καθώς η προθεσμία της 2ας Αυγούστου πλησιάζει επικίνδυνα και οι οίκοι αξιολόγησης απειλούν με υποβάθμιση τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, αφού είναι ορατό το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών.

Στις 2 Αυγούστου θα εξαντληθούν τα ρευστά διαθέσιμα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για βουτιά του δολαρίου και των αμερικανικών ομολόγων και για απώλεια της αξιολόγησης τριπλού "Α" για τις ΗΠΑ, με απρόβλεπτες συνέπειες για το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Οι ρεπουμπλικανοί -που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων- ζητούν παράλληλη μείωση των δημοσίων δαπανών, ενώ οι δημοκρατικοί -που ελέγχουν τη Γερουσία- κάνουν λόγο για αδιαλλαξία. Τα δύο σώματα προωθούν, κατά συνέπεια, αντικρουόμενες στρατηγικές και νομοθεσίες. Ο δημοκρατικός γερουσιαστής κ. Harry Reid προωθεί αύξηση του ορίου δανεισμού στα 2,7 τρισ. δολ. για να καλυφθούν οι ανάγκες των ΗΠΑ μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2012, με αντίστοιχες μειώσεις των δαπανών την επόμενη δεκαετία. Οι ρεπουμπλικανοί, από την πλευρά τους, προτείνουν σταδιακή αύξηση του ορίου δανεισμού, ώστε το θέμα να τεθεί ξανά επί τάπητος προ των προεδρικών εκλογών.

Οι διαπραγματεύσεις της Κυριακής κατέληξαν σε αδιέξοδο, ενώ την Παρασκευή ο εκπρόσωπος των ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κ. John Boehner, εγκατέλειψε τις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Obama

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσαρμοσμένη αναζήτηση