Powered By Blogger

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

«Μετακομίζουν» στην Αλβανία οι ελληνικές επιχειρήσεις

Αυξάνεται όλο και περισσότερο η εξωστρέφεια της ελληνικής επιχειρηματικότητας προς την Αλβανία, όπου αναζητούν διέξοδο οι εγχώριες επιχειρήσεις. Στη γειτονική χώρα δραστηριοποιείται ήδη...
μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν επηρεαστεί από την κρίση. Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», το Γραφείο ,,,,
Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα δέχτηκε τον τελευταίο χρόνο (2010) περίπου 400 αιτήματα από ελληνικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρθηκαν για πληροφορίες που αφορούν την αγορά της Αλβανίας. Αντίστοιχος είναι ο αριθμός και για το 2011.

Οι εταιρείες, στην πλειονότητά τους, δεν διευκρινίζουν εάν ο στόχος της έρευνάς τους αφορά εξαγωγή ή και εγκατάσταση. Παράλληλα, βάσει των στατιστικών δεδομένων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αλβανία συνεχίζουν να αυξάνονται. Σήμερα στην Αλβανία δραστηριοποιούνται 270 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, ενώ πάνω από 100 αξιόλογες αλβανικές επιχειρήσεις σχετίζονται με την Ελλάδα.

Η πλειονότητα των εταιρειών εδρεύει στα Τίρανα και στην Κορυτσά, ενώ οι τομείς όπου δραστηριοποιούνται οι ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις είναι ο τραπεζικός, οι τηλεπικοινωνίες, η πληροφορική, ο κατασκευαστικός, η παραγωγή και εμπορία δομικών υλικών, η παροχή υπηρεσιών υγείας, η παροχή νομικών - φοροτεχνικών και λογιστικών συμβουλευτικών υπηρεσιών, η εμπορία πετρελαιοειδών, η παραγωγή - μεταποίηση και εμπορία ειδών διατροφής, ένδυσης - υπόδησης και ευρείας κατανάλωσης, η εστίαση, το εισαγωγικό εμπόριο κ.ά. H Ελλάδα παραμένει σταθερά την 5ετία 2004-2008, για την οποία διατίθενται αναλυτικά στοιχεία, στην πρώτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών, με μερίδιο 41% το 2008, ενώ ακολουθούν, με σημαντική διαφορά, Τουρκία, ΗΠΑ, Αυστρία και Ιταλία. Περίπου το 26% των ξένων επενδυτών προέρχεται από την Ελλάδα και οι επενδύσεις παρουσιάζουν συγκέντρωση στον τηλεπικοινωνιακό και χρηματοπιστωτικό τομέα.

Από στοιχεία της Αλβανικής Ενωσης Τραπεζών προκύπτει ότι το σύνολο των τραπεζών ελληνικών συμφερόντων το 2010 κατείχε το 23,4% της αξίας του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού της τραπεζικής αγοράς (1,7 δισ. ευρώ) και το 20,6% της αξίας των καταθέσεων. Υποκαταστήματα διατηρούν η Alpha Bank, η θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς Tirana Bank, η οποία το 2010 έλαβε άδεια λειτουργίας και 3 πρακτορείων, η Εθνική Τράπεζα, της οποίας το δίκτυο αποτελείται επιπλέον και από 25 πρακτορεία, και η Εμπορική Τράπεζα, η οποία το 2010 αύξησε κατά 3 τα υποκαταστήματά της και κατά 1 τα πρακτορεία της.
marketbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσαρμοσμένη αναζήτηση