Powered By Blogger

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

ΔΝΤ καλεί Κίνα:¨"Ανατιμήστε άμεσα το γουάν"


ImageΤο ΔΝΤ κάλεσε επειγόντως την Κίνα να αφήσει το νόμισμά της να ανατιμηθεί περαιτέρω προκειμένου να εξισορροπήσει τη τεράστια οικονομία της και ζήτησε να κάνει πιο ελεύθερη χρήση του γιουάν στο παγκόσμιο εμπόριο.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο, ο λειτουργικός πρόεδρος του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι, επανέλαβε την άποψη του διεθνούς οργανισμού πως το γιουάν μπορεί να ....
ενταχθεί στα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (SDR) του ΔΝΤ προϊόντος του χρόνου, εφόσον αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρύτερα στο διεθνές εμπόριο.
Η έκκληση Λίπσκι για ισχυρότερο γιουάν απηχεί και τη θέση των εμπορικών εταίρων της Κίνας που συστηματικά δηλώνουν την ανάγκη ανατίμησης του γιουάν προκειμένου η Κίνα να βασίσει την οικονομία της λιγότερο στις εξαγωγές και περισσότερο στην εγχώρια κατανάλωση.
Ο Λίπσκι παραδέχθηκε ότι η Κίνα τονώνει την κατανάλωσή της βοηθώντας έτσι στη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας, ζήτησε όμως την απελευθέρωση των κινεζικών χρηματοπιστωτικών αγορών που θα κάνουν τελικά πλήρως μετατρέψιμο το γιουάν.
Σημειώνεται πως τα SDR, τα οποία αποτελούν μία λογιστική μονάδα του ΔΝΤ η αξία της οποίας καθορίζεται από τα ευρώ, γιεν, στερλίνα και δολάριο, προτάθηκαν συχνά να γίνουν παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα εναλλακτικό του δολαρίου και η ιδέα κέρδισε έδαφος με τη κρίση του 2008 όταν η Κίνα ζήτησε μεγαλύτερη χρήση των SDR και την ένταξη σε αυτά του γιουάν ώστε οι διεθνείς αγορές να μην εξαρτώνται αποκλειστικά από το δολάριο και να είναι ευάλωτες στις αναταράξεις της αμερικανικής οικονομίας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσαρμοσμένη αναζήτηση