Powered By Blogger

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Το Εβραϊκό Κέντρο Μνήμης, έτοιμο το Μάρτιο

Σκόπια: Το Κέντρο Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, θα είναι έτοιμο τον προσεχή Μάρτιο, στην πρώην εβραϊκή συνοικία της πόλης των Σκοπίων. Συμβολικά, την ημέρα της έναρξης του , θα τοποθετηθούν λάρνακες σε βωμό στο κέντρο του οικοδομήματος, τιμώντας, έτσι, η πΓΔΜ τους 7.200 εβραίους κατοίκους της, που σκοτώθηκαν στο ναζιστικό στρατόπεδο της.... Τρεμπλίκα. Η ακριβής ημερομηνία για το άνοιγμα του μουσείου δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά είναι βέβαιο ότι θα συνδεθεί με την επέτειο της απέλασης των Εβραίων από τα Σκόπια στις 11 Μαρτίου.

Το Εβραϊκό Κέντρο Μνήμης είναι το τρίτο στον κόσμο μετά από αυτό του Τελ Αβίβ και της Ουάσιγκτον. Η έναρξη του έργου άρχισε πριν από δύο χρόνια και η χρηματοδότησή του έγινε από τα έσοδα της κρατικοποίησης της περιουσίας των Εβραίων που τελείωσαν τη ζωή τους στην Τρεμπλίκα και οι οποίοι δεν είχαν απογόνους να τους κληρονομήσουν.
Η συνολική εγκατάσταση περιλαμβάνει πολλές επι μέρους κατασκευές, εκτός από το κυρίως μέρος του μνημείου, θα λειτουργήσει και συγκρότημα γραφείων καθώς και έκθεση πολλαπλών τεχνών.
Το Κέντρο Εβραϊκής Μνήμης βρίσκεται στο τελικό στάδιο καθώς προετοιμάζεται το μουσείο με έκθεση γλυπτών που θα συμβολίζουν την απέλαση των Εβραίων από τα Σκόπια. Πρόκειται για μεταλλικά γλυπτά αντικείμενα τοποθετημένα σε ψηφιακές κορνίζες, που περιέχουν ονόματα και λεπτομέρειες όλων εκείνων που τελείωσαν τη ζωή τους στο ναζιστικό στρατόπεδο. Στον πρώτο όροφο προβλέπεται μια ξεχωριστή έκθεση η οποία μέχρι το 2013 θα χρησιμοποιηθεί ως ειδική έκθεση του Μπίτολα (Μοναστηριού) και του Στιπ.
Το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου είναι περίπου 5.000 τετραγωνικά πόδια, με δύο υπόγεια επίπεδα συνολικού χώρου στάθμευσης 120 οχημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσαρμοσμένη αναζήτηση