Powered By Blogger

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Yπουργείο εξω(φρε)νικών

Παρά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και τις πολλές παρεμβάσεις σε όλα σχεδόν τα κανάλια και ραδιόφωνα του Δ. Δρούτσα, δεν έχει υπάρξει ακόμη πειστική απάντηση για το ποιοι είναι οι λόγοι που εμποδίζουν την κυβέρνηση να ανακηρύξει την ελληνική ΑΟΖ. Εκτός εάν η αιτία είναι αυτή που δεν ομολογείται δημοσίως: Ότι υπάρχει τουρκικό casus belli και για την κήρυξη της ΑΟΖ και όχι μόνο για τα χωρικά ύδατα.
– Η λύση Αντώνη Νικολαΐδη επελέγη τελικά για τη θέση του ειδικού απεσταλμένου του Δ. Δρούτσα για τη.....


Μέση Ανατολή. Πρέσβης εκ προσωπικοτήτων πια, ο κ. Νικολαΐδης αφήνει κενή τη θέση του γενικού επιθεωρητή (υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι που θα ήθελαν να παραμείνουν στην Υπηρεσία...). Έμπειρος διπλωμάτης που είχε θητεύσει και στο πλευρό τού τότε υπουργού Εξωτερικών Μ. Παπακωνσταντίνου, έχει πλεονέκτημά του τη γνώση της αραβικής και ακόμη μεγαλύτερο την αλεξανδρινή καταγωγή...Βλέπετε, μια και ο ίδιος ο κ. Δρούτσας δεν επιχειρεί -και δεν έχει εξάλλου τη δυνατότητα- να προωθήσει τους συντοπίτες του ή τους συμφοιτητές του ανέλαβαν άλλοι, καθώς οι Αλεξανδρινοί δεν είναι και λίγοι στο υπουργείο Εξωτερικών.
– Είκοσι χρόνια ζωής συμπληρώνει η «Ομόνοια» στην Αλβανία και τα αδιέξοδά της γίνονται όλο και μεγαλύτερα. Με τη σημερινή της ηγεσία να μην μπορεί να ισορροπήσει μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων στην Αλβανία και των δύο μεγάλων κομμάτων στην Ελλάδα, χωρίς σαφή προσανατολισμό, κινδυνεύει να διολισθήσει σε μηχανισμό εξυπηρέτησης προσωπικών βλέψεων και συμφερόντων.
– Ίσως είκοσι χρόνια μετά, έχει έρθει η ώρα, με τη βοήθεια και της Αθήνας, να υπάρξει συμφιλίωση αρχικά και κατόπιν επανακαθορισμός στόχων και στρατηγικής για την ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας. Και να αποφασισθεί πλέον εάν θα συνεχισθεί η σημερινή πορεία του ΚΕΑΔ ή εάν θα αναζητηθούν άλλες εναλλακτικές.
– Ίσως με τα σημερινά αριθμητικά δεδομένα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί και η προοπτική ένταξης στα αλβανικά κόμματα και η συγκρότηση ισχυρής, ενωτικής και δομημένης μειονοτικής οργάνωσης που θα λειτουργεί ως μοχλός πίεσης σε όλη την πολιτική σκηνή της Αλβανίας…
– Δεν μπόρεσε να κρατηθεί για πολύ ο γενικός πρόξενος στο Βανκούβερ και μέλος του ΔΣ της ΕΔΥ Γ. Αϋφαντής και με δήλωσή του στο «Βήμα» ξεσπάθωσε εναντίον συνολικά της πολιτικής ηγεσίας για την πολιτική που ακολουθεί έναντι της Τουρκίας. Πάντως ο Γ. Αϋφαντής πετάει, για μια ακόμη φορά, το γάντι στην πολιτική ηγεσία, η οποία κάνει πως δεν το βλέπει…
– Και έτσι δοκιμάζεται η «συμβίωση» στην ΕΔΥ. Ο Γ. Αϋφαντής, με τις αιχμηρές παρεμβάσεις του εναντίον της παρουσίας του Γ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ και της προσβλητικής, όπως τόνισε, στάσης έναντι των ελλήνων διπλωματών στον χειρισμό σοβαρών θεμάτων όπως τα ελληνοτουρκικά, έβαλε μία ακόμη σταγόνα σε ένα ήδη γεμάτο ποτήρι.
– Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αποστασιοποιείται πλήρως (με τη διαφωνία των δύο μελών της, της Θ. Δασκαρόλη και της Ν. Τσαμαδού) και το ερώτημα πλέον είναι εάν η πολιτική ηγεσία θεωρήσει ότι ήρθε η ώρα και είναι ευνοϊκό το περιβάλλον ώστε να κινηθεί πειθαρχική διαδικασία εναντίον του κ. Αϋφαντή. Το ακόμη πιο ενδιαφέρον ερώτημα όμως είναι εάν με μια τέτοια πειθαρχική διαδικασία καταργηθεί ή πάντως ποινικοποιηθεί η συνδικαλιστική δράση και λόγος στον ευαίσθητο χώρο της Διπλωματικής Υπηρεσίας.
– Συγχρόνως τίθεται και το ερώτημα εάν ο ρόλος του συνδικαλισμού στο ΥΠΕΞ μπορεί να αγγίζει και το αντικείμενο δράσης του, τη χάραξη και άσκηση εξωτερικής πολιτικής...
– Ακούσαμε τον κ. Δρούτσα να δηλώνει από ραδιοφώνου για την επιτυχία και σε «ουσία» της επίσκεψης Παπανδρέου στο Ερζερούμ. Καθώς, πέραν της επικοινωνιακής προβολής της ομιλίας του κ. Παπανδρέου, δεν διαπιστώσαμε κάποια άλλη περιφανή νίκη, μήπως θα έπρεπε ο κ. Δρούτσας να εξηγήσει πού έγκειται ακριβώς η επιτυχία; Εκτός εάν θεωρεί επιτυχία ότι τα τουρκικά μαχητικά την ώρα που μίλαγε ο κ. Παπανδρέου έφθασαν μόνο μέχρι το μέσον του Αιγαίου και όχι στην Αθήνα...
– Ο ίδιος πάντως έκανε όμορφες και γλαφυρές διαρροές για τη shuttle diplomacy που άσκησε, παρεμβαίνοντας «δυναμικά» στον Α. Νταβούτογλου. Το πόσο αποτελεσματική ήταν η παρέμβασή του και το πόσο τον έλαβε υπόψη του ο Αχμέτ, φάνηκε την προπερασμένη Παρασκευή στο Αιγαίο…
– Ο πρέσβης μας στη Χάγη, Ιωάννης Οικονομίδης, θέλησε να κάνει τη μεγάλη κίνηση. Κι έτσι έσπευσε να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία του Συλλόγου Αλληλεγγύης και Τουρκικού Πολιτισμού Δυτικής Θράκης του παραρτήματος της Ολλανδίας. Το να συναντηθεί ο πρέσβης της Ελλάδας με έλληνες πολίτες που ζουν στη χώρα διαπίστευσής του, είναι ένα από τα προφανή καθήκοντα και υποχρεώσεις του. Αυτό που προδήλως όμως δεν γνώριζε ο κύριος πρέσβης είναι ότι δεν μπορεί να συναντάται με φορείς που προωθούν τον τουρκισμό στη Θράκη. Δυστυχώς η καλύτερη εκδοχή είναι αυτή της άγνοιας…
– Δεν είδαμε καμία αντίδραση του ΥΠΕΞ απέναντι στην απαράδεκτη παρέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας από την Κομισιόν, σχετικά με τα μέτρα φύλαξης στο κομμάτι των χερσαίων συνόρων του Έβρου με την Τουρκία. Την ιδεοληψία ορισμένων στην Κομισιόν και στις βόρειες χώρες την πληρώνουμε και εμείς τώρα με το Δουβλίνο ΙΙ.
– Δεν ξέρω τι λένε επισήμως στη Β. Σοφίας, δεν βλέπουμε όμως να υπάρχει πολιτική πίεση προς τη Σόφια ώστε επιτέλους να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Οι Βούλγαροι δεν καταβάλλουν τα 6 εκατομμύρια ευρώ για τη σύσταση της εταιρείας και όλοι σκέφτονται πλέον ότι είναι στημένο παιγνίδι ώστε αν ο κ. Πούτιν απογοητευθεί, να αναζητήσει εναλλακτικές διαδρομές, με πιο πιθανή αυτή που θα διασχίζει την Τουρκία. Σαμσούντα - Τσεϊχάν, δηλαδή.
– Μήπως ήρθε η ώρα και μέσω της ΕΕ να επιδιώξει η Αθήνα την άσκηση πίεσης προς τη Σόφια, ώστε να διασωθεί το σημαντικό και για την Ελλάδα ενεργειακό πρότζεκτ;
– Ενδιαφέρον ερώτημα έθεσε αναγνώστης και το μεταφέρουμε: «Οι φωτογραφίες που κοσμούν τους διαδρόμους του γραφείου του υφυπουργού Εξωτερικών Σ. Κουβέλη ανήκουν στη φωτογράφο του υπουργού που τον συνόδευε και στο περίφημο ταξίδι της Κούβας;». Και, όπως συμπληρώνει ο φίλος αναγνώστης, μήπως οι φωτογραφίες αυτές έχουν πληρωθεί από τον κρατικό κορβανά;
– Δυστυχώς, την ίδια στιγμή η ελληνική μειονότητα συρρικνώνεται διαρκώς και η απογραφή πληθυσμού φαίνεται μάλλον να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, εάν δεν υπάρξει συντονισμένη δράση.
– Ας κάνουμε επιτέλους μια καθαρή συζήτηση με τους Ευρωπαίους: Να καταργήσουν, αφού αυτό θέλουν, τα σύνορά μας με την προϋπόθεση ότι αυτό δεν θα συμβεί μονό προς ανατολάς, αλλά και προς δυσμάς. Και όταν αρχίσουν να φθάνουν στη Στοκχόλμη και στην Κοπεγχάγη νέα καραβάνια Σομαλών που δηλώνουν Σουδανοί και Πακιστανών που δηλώνουν Παλαιστίνιοι και Αφγανοί πολιτικοί προσφυγές, τότε να το ξανασυζητήσουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσαρμοσμένη αναζήτηση