Powered By Blogger

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Τουρκία: Το 58,1% λέει «ναι» στο να πάρει ο στρατός τον έλεγχο της χώρας!

Τουρκία: Το 58,1% λέει «ναι» στο να πάρει ο στρατός τον έλεγχο της χώραςΈρευνα η οποία διεξήχθη τον προηγούμενο μήνα στην Τουρκία, αποκαλύπτει τις απόψεις των Τούρκων...

γύρω από θέματα όπως η Δημοκρατία, ο στρατός, η οικονομία και το κουρδικό. Η MetroPOLL- Κέντρο Στατιστικών και Κοινωνικών Ερευνών στην Τουρκία πραγματοποίησε έρευνα με θέμα τις αντιλήψεις των Τούρκων γύρω από καίρια ζητήματα που απασχολούν το τουρκικό κράτος όχι μόνο τώρα, αλλά τα τελευταία χρόνια. Στην.... έρευνα συμμετείχαν 3,880 άτομα.

Αρχικά, οι συμμετέχοντες κλίήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα, κατά πόσο η «κοσμική» ζωή στην Τουρκία βρίσκεται σε κίνδυνο, όπου το 53% Απάντησε «ναι» και μόνο το 31,6% «όχι». Αναφορικά, με την πολιτική ζωή της χώρας, οι ερωτηθέντες κλίθηκαν να απαντήσουν σχετικά με την αντίληψή τους για το αν ο στρατός θα πρέπει να πάρει τον έλεγχο της χώρας εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο . Στο σημείο αυτό, αίσθηση προκαλούν τα αποτελέσματα της έρευνας, σύμφωνα με την οποία το 58,1% απάντησαν «ναι», ενώ το 37,1% «όχι». Συνεπώς, πάνω από τους μισούς κρίνει σωστή τη στρατιωτική παρέμβαση προκειμένου να «προστατευτεί» η κοσμική ζωή της χώρας.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία κατά τα οποία, το 53% των ερωτηθέντων που απάντησαν πως η πολιτική ζωή της χώρας είναι σε κίνδυνο δεν είναι ανεκτό προς τα φιλοκουρδικά πολιτικά κόμματα. Πιο συγκεκριμένα, πιστεύουν πως θα πρέπει να κλείσουν (μόνο το 34% διαφώνησε και πάνω από το 12% αρνήθηκε να σχολιάσει τη θέση αυτή). Στο σημείο αυτό ας σημειωθεί πως το 2009 το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP), έκλεισε με την κατηγορία για προώθηση της τρομοκρατίας και για στενούς δεσμούς με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK).

Ακόμα, το 76% δεν θα ήθελε να διδάσκεται η κουρδική γλώσσα σε περιοχές όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι. Ας τονιστεί εδώ πως ένα από τα σημαντικότερα θέματα συζήτησης στην Τουρκία τα τελευταία 30 χρόνια είναι εάν θα πρέπει να επιτρέπεται στους πολίτες να μιλούν και να μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσας, εφόσον αυτή δεν είναι η τουρκική.

Όσον αφορά την οικονομία της Τουρκίας, σχεδόν το 71% δεν πιστεύει πως η οικονομία της χώρας βελτιώνεται, ενώ ανάλογο είναι και το ποσοστό που καταγγέλλει ότι τα τελευταία  πέντε χρόνια το βιοτικό τους επίπεδο συνεχώς χειροτερεύει. Επιπλέον, πάνω από το 68% δηλώνει ότι η Τουρκία οδεύει προς είναι κακό μέλλον.

Τέλος, ένα ακόμη στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα που διεξήχθη από τις 15 έως τις 21 Ιανουαρίου τηλεφωνικά σε κατοίκους πόλεων, κωμοπόλεων αλλά και χωριών της χώρας[1], είναι πως η πλειονότητα των ερωτηθέντων αντιτίθεται στην ιδέα πώλησης περιουσιακών στοιχείων σε αλλοδαπούς και στην ιδιωτικοποίηση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων.        


[1] Το περιθώριο σφάλματος για το σύνολο της δημοσκόπησης ήταν 2,8 ποσοστιαίες μονάδες με επίπεδο εμπιστοσύνης 95.


Διαβάστε περισσότερα: 
http://trikalagr.blogspot.com/2011/02/581.html#ixzz1Dn1VPkoS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσαρμοσμένη αναζήτηση