Powered By Blogger

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

«Πιθανή η αναδιάρθρωση»

Δύο 24ωρα μετά το άρθρο του με το οποίο υποστήριζε την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει εδώ και τώρα να προβεί σε ένα "κούρεμα" αναδιάρθρωσης του χρέους της- γεγονός που έριξε λάδι στη φωτιά της καχυποψίας των αγορών- ο γνωστός αρθρογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, Matthew Lyn παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Ουάσινγκτον, Θάνο Δημάδη απαντώντας σε ερωτήματα μεταξύ άλλων για....
το θέμα της αναδιάρθρωσης και κυρίως στο γιατί τα ξένα μέσα επιμένουν τόσο πολύ σε αυτό παρά τις κατηγορηματικές επίσημες διαψεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών αρχών.

Ο Matthew Lyn άφησε για λίγο τους οικονομικούς κύκλους του Λονδίνου, όπου διαμένει, και βρέθηκε για λίγες ώρες στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου συνάντησε τον Θάνο Δημάδη δίνοντας τη συνέντευξη που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.
ΘΔ: Ξέρω ότι παρακολουθείτε πολύ στενά τα ζητήματα ελληνικού οικονομικού ενδιαφέροντος. Την αρθρογραφία σας στο Bloomberg παρακολουθούν καθημερινά οι αγορές, όπως έκαναν και με το πρόσφατο άρθρο σας, το οποίο συζητήθηκε πολύ και στο οποίο λέγατε ότι είναι αναγκαιότητα για την Ελλάδα η αναδιάρθρωση του χρέους της αλλά και η καλύτερη επιλογή για όλους. Γιατί και εσείς και πολλοί άλλοι ξένοι οικονομικοί αναλυτές τόσο στο Bloomberg όσο και σε άλλα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία επιμένετε στο θέμα αυτό την ώρα που καταδικάζουν αυτήν την επιλογή όλες οι αρμόδιες ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές καθώς και το ΔΝΤ;

Matthew Lyn: Τα μέσα ενημέρωσης και όλοι εμείς θα συνεχίσουμε να μιλάμε περί της αναδιάρθρωσης γιατί πολύ απλά αυτό είναι που δείχνουν τα νούμερα στις διεθνείς αγορές ότι θα συμβεί. Οι επενδυτές δεν αγοράζουν ελληνικό χρέος γιατί δεν πιστεύουν ότι αυτό θα πληρωθεί ποτέ πίσω στο σύνολό του. Η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, που συζητείται. Αλλά το γεγονός ότι το αρνείται δε σημαίνει ότι δε θα συμβεί τελικά.

Θ.Δ.: Με άλλα λόγια εσείς επιμένετε στην άποψη ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι αυτή τη στιγμή βιώσιμο, ότι δεν πρόκειται να μπορέσουν οι Έλληνες να το αποπληρώσουν και συνεπώς ότι το Μνημόνιο που έχει υπογράψει η χώρα με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα αποτύχει.

Matthew Lyn: Πιστεύω απόλυτα ότι το πρόγραμμα αυτό δε μπορεί να βάλει την ελληνική οικονομία σε δρόμο εξυγίανσης που θα της επιτρέψει μετέπειτα να αποπληρώσει το χρέος της. Η Ελλάδα είναι φορτωμένη με ένα τεράστιο δημόσιο χρέος και την ίδια στιγμή έχει μία οικονομία που συρρικνώνεται διαρκώς, με πτώση των μισθών και αύξηση της ανεργίας. Το πρόβλημα γίνεται χειρότερο αντί να επιλύνεται. Πολύ απλά είναι αδύνατον να θέσει υπό έλεγχο το δημόσιο χρέος της ακολουθώντας αυτές τις πολιτικές.
Θ.Δ.: Κι όμως εσείς προκρίνετε τη λύση της αναδιάρθρωσης, την ώρα που εκτιμάται ότι μία τέτοια εξέλιξη θα είχε έντονα αρνητικές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα τόσο της Ελλάδας όσο και της ευρωζώνης, όσων δηλαδή κατέχουν αυτή τη στιγμή ελληνικά ομόλογα. Για να μην επεκταθώ στο σκέλος των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων. Είναι λογικό να λέει κανείς ότι η αναδιάρθρωση είναι λύση, την ώρα που δε μιλάει για τις συνέπειες και οι οποίες θεωρούνται αρνητικότατες;
Matthew Lyn: Κανείς δε μπορεί να ξέρει ποια θα είναι η επίπτωση μίας αναδιάρθρωσης στον τραπεζικό τομέα. Αλλά αυτό που υποστήριξα μέσω του Bloomberg είναι ότι θα ήταν πολύ προτιμότερο να βγουν όλα τα χρέη που έχει η Ελλάδα στους δανειστές της στο προσκήνιο, και να διαπραγματευτεί το πώς θα μπορέσει να τα διαχειριστεί με ρεαλιστικό τρόπο. Και αν κάποιες τράπεζες θα χρειαστούν διάσωση από 'κει και πέρα, τότε να διασωθούν. Η ουσία είναι ότι είναι πολύ προτιμότερο και καλύτερο τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις τράπεζες να συμφωνήσουν εδώ και τώρα σε μία μικρότερης κλίμακας αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους, παρά σε μία ευρύτερη και με μεγαλύτερες συνέπειες αναδιάρθρωση στο απώτερο μέλλον.
ΘΔ: Και τι πιστεύετε σε ότι αφορά την "προσδοκώμενη" έξοδο της Ελλάδας στις αγορές; Είναι πιθανή να γίνει το 2012 ή έστω το 2013 όπως ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση;
Matthew Lyn: Η Ελλάδα είναι προφανές ότι δεν μπορεί να βγει στις αγορές με ένα τόσο υψηλό κόστος δανεισμού. Αν όμως η Ελλάδα αναδιαρθρώσει το χρέος της, όπως σας είπα προηγουμένως, δηλαδή σε ένα λογικό πλαίσιο και με την κατάλληλη προετοιμασία, τότε ένα πιθανό "κούρεμα" του χρέους της κατά 50% που θα συνδυαστεί με χρηματικά ποσά τα οποία θα της δοθούν για να στηριχθεί πραγματικά η ανάπτυξη, τότε πραγματικά πιστεύω ότι η χώρα σας θα βρει το δρόμο της για την πρόσβαση στις αγορές ξανά και σχετικά γρήγορα.
ΘΔ: Μπορεί η Ελλάδα να γίνει η Lehman Brothers της ευρωζώνης, όπως λένε κάποιοι; Δεν θεωρείτε, ως ένα βαθμό, καταστροφολογικά τέτοια σενάρια που διακινούνται;
Matthew Lyn: Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα θα γίνει η Lehman της ευρωζώνης. Οι τράπεζες είχαν ένα και πλέον χρόνο να προετοιμαστούν για την πιθανότητα ελληνικής πτώχευσης. Αν δεν έχουν προετοιμαστεί γι' αυτό σε σχέση με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή, τότε δεν τους αξίζει να είναι στον τραπεζικό χώρο. Σε κάθε περίπτωση μία τέτοια επιλογή αναδιάρθρωσης θα πρέπει να γίνει με οργανωμένο και ομαλό τρόπο και να συνοδεύεται από προϋποθέσεις που να βοηθήσουν τις τράπεζες, οι οποίες αντιμετωπίσουν ενδεχομένως πρόβλημα.
http://www.skai.gr/news/finance/article/168100/diapseudoun-tin-anadiarthrosi-alla-auto-de-simainei-oti-de-tha-sumvei-/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσαρμοσμένη αναζήτηση