Ο Γιώργος φοβάται την απόσυρσή του
Φόβος, ανησυχία και εκνευρισμός. Αυτά «βγάζει» το ρεπορτάζ για την προετοιμασία του Παπανδρέου, του Μαξίμου και της κυβέρνησης για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μόνο που αυτά δεν είναι πολιτικές εκτιμήσεις ή πρωτοβουλίες, αλλά ψυχολογικές καταστάσεις.
Η ουσία είναι ότι στην κυβέρνηση δεν ξέρουν τι να κάνουν με την ΔΕΘ. Η αλήθεια είναι ότι το Μαξίμου προσπάθησε να αποφύγει την πραγματοποίηση της ομιλίας. Όμως η διαρροή της πληροφορίας από οικονομικό υπουργό και στη συνέχεια η επιβεβαίωσή της από υπουργό παρά τω Παπανδρέου, προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη. Έτσι άρχισε η αναδίπλωση. Με τον Μόσιαλο να λέει ότι η παρουσία του ΓΑΠ θα είναι «ουσιαστική και λιτή».
Τώρα εξατάζουν το ενδεχόμενο να «ταυτίσουν» τις δύο εκδηλώσεις που αφορούν τον πρωθυπουργό κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ: την ομιλία για την οικονομική πολιτική και την συνέντευξη τύπου. Η συνήθης πρακτική είναι τη μία ημέρα (την πρώτη) να γίνεται η ομιλία και την επόμενη να παραχωρείται η συνέντευξη τύπου. Τώρα όμως το Μαξίμου σχεδιάζει να γίνουν την ίδια ημέρα και η ομιλία και η συνέντευξη στους δημοσιογράφους. Με την τακτική αυτή στόχος είναι, μεταξύ άλλων, οι δημοσιογράφοι να μην μπορέσουν να αναλύσουν την ομιλία του ΓΑΠ, ώστε να μην την κάνουν «φύλλο και φτερό» στη ΔΕΘ.
Ο χειρισμός πάντως του θέματος και οι αντιδράσεις των υπουργών επανέφεραν το αίσθημα της ανασφάλειας στον ΓΑΠ, ο οποίος δεν έχει εμπιστοσύνη στην διαχείριση του Βενιζέλου, αν και του έχει εκχωρήσει πλήρως την οικονομία (με στόχο να του φορτώσει την αποτυχία). Στο πλαίσιο αυτό έχει αποδεχθεί το αίτημα να υπάρξει ακόμη ένας οικονομικός υπουργός, με επικρατέστερο τον Κώστα Καρτάλη – σύμπτωση Βενιζέλος, Καρτάλης, Σπανουδάκης (του ΟΠΑΠ) είχαν συνεργαστεί «άψογα» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004…
Πάντως, το Μαξίμου θέλει επειγόντως να αλλάξει την ατζέντα και να πάει σε πολιτικά θέματα. «Θα δώσει στη ΔΕΘ χαρακτήρα κεντρικής πολιτικής παρέμβασης», λένε. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Παπανδρέου στη ΔΕΘ θα εξαγγείλει δημοψηφίσματα με βάση το νέο νόμο που ετοιμάζει ο Καστανίδης, καθώς ο ΓΑΠ είναι αμετακίνητος στο σχέδιό του να διαμορφώσει το θεσμικό καθεστώς που θα εμπεδώσει την «εξουσία ΠΑΣΟΚ και Παπανδρέου στην Ελλάδα». Γι’ αυτό προτιμά να μιλά για αλλαγές και για μεταρρυθμίσεις και όχι για το έλλειμμα, όπου οι στόχοι που έβαλε η κυβέρνηση είναι άπιαστοι, και για τη νέα φοροκαταιγίδα που ετοιμάζει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου