Powered By Blogger

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Άγρια φορολογία στη μεσαία τάξη

Πόσο θα αντέξει η μεσαία τάξη; Νέους φόρους-σοκ στα ακίνητα έρχεται να επιβάλει η κυβέρνηση για την είσπραξη εσόδων. Η αύξηση του ΦΠΑθα φτάσει μέχρι και 300%, με στόχο τη σταδιακή εξομοίωση μέσα σε τρία χρόνια των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες τιμές.




Το κυβερνητικό σχέδιο που θα οδηγήσει σε εκτίναξη φόρων μέχρι και 300% αφορά 2.500.000 ιδιοκτήτες εξομοιώνοντας τις αντικειμενικές με τις αγοραίες τιμές και εντάσσοντας στο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) τα εκτός σχεδίων οικοπέδων και αγροτεμαχίων σε όλη την Ελλάδα.

Για τα ακίνητα χαμηλής αξίας μειώνεται ο φόρος μεταβίβασης και επιβάλλεται αυξημένος κλιμακωτός συντελεστής για τις αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και κληρονομιές ακινήτων σε ακριβές περιοχές.

Σκοπός του οικονομικού επιτελείου είναι το σχέδιο να ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις μέχρι το 2014. Την επόμενη χρονιά θα γίνει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών, 50% κατά μέσον όρο. Το 2013 θα έχουμε το δεύτερο κύμα αυξήσεων με την εξομοίωση των τιμών των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες με παράλληλη λειτουργία ενός αυτόματου συστήματος αναπροσαρμογής των τιμών με βάση τις εξελίξεις στην αγορά.


Τα αποτελέσματα των παραπάνω μέτρων θα «γονατίσουν» κυρίως τη μεσαία τάξη, αφού ο ΦΑΠ μέχρι και θα τριπλασιαστεί. Πολίτες των οποίων η ακίνητη περιουσία μέχρι τώρα ήταν κάτω από το αφορολόγητο όριο, τώρα θα φορολογούνται. Τέλος, θα αυξηθούν οι επιβαρύνσεις λόγω των φόρων και των τελών για την κατοχή ακινήτων, που υπολογίζονται με βάση την αντικειμενική αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσαρμοσμένη αναζήτηση