Powered By Blogger

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

O γρίφος της διαδρομής προς μια ελληνική χρεοκοπία ακόμη και τον Οκτώβριο...!



«Θεωρητικά», μία μη ελεγχόμενη χρεοκοπία ή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να συμβεί ακόμα και τον Οκτώβριο, σχολιάζει σε έκθεσή της η Citi, σημειώνοντας ότι αν και δεν υιοθετεί προς το παρόν αυτό το σενάριο, οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο.... αυξάνονται.

Όπως αναφέρει ο οίκος, σε περίπτωση που η Ελλάδα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη σε μη εθελοντική βάση, το μέγεθος της καταστροφής που θα ακολουθήσει θα είναι τέτοιο, ώστε στη συνέχεια θα έχει μικρή μόνο σημασία αν θα επιτραπεί στη χώρα -ή αν η ίδια θα αποφασίσει- να μείνει ή να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτό, διότι ο βασικός καταλύτης μιας συστημικής χρηματοικονομικής καταστροφής θα είναι η ίδια η έξοδος από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι κάτι που, σε θεωρητικό επίπεδο, θα μπορούσε να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή, ακόμα και πολύ σύντομα. Για παράδειγμα, αν η τρόικα αρνηθεί την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Οι αναλυτές της Citi διευκρινίζουν ωστόσο, ως προς αυτό, ότι η άρνηση της τρόικας να εκταμιεύσει κάποια δόση προς την Ελλάδα δεν ισοδυναμεί αυτόματα με αποβολή της χώρας από το ευρώ. Μόνο αν ακολουθήσει και η άρνηση της ΕΚΤ για χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα και από το ελληνικό ELA, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μία «πρόσκληση» εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Πάντως, εκτιμά η Citi, είναι πιο πιθανό να διαπιστωθεί μια «εσκεμμένη μη συμμόρφωση» της Ελλάδας σε μία από τις επόμενες αξιολογήσεις της τρόικας, το Δεκέμβριο του 2011 ή το Μάρτιο του 2012, παρά σε αυτή του Σεπτεμβρίου.

Κάτι τέτοιο θα επιφέρει, μεταξύ άλλων, μεγάλη αναδιάρθρωση των απαιτήσεων των ιδιωτών πιστωτών, το ΔΝΤ πιθανότατα θα είναι προστατευμένο λόγω του status του ως «προτιμώμενου πιστωτή», ενώ το τι θα συμβεί με το ελληνικό χρέος που βρίσκεται στην κατοχή της ΕΚΤ θα εξαρτηθεί από το αν το ευρωσύστημα και το ελληνικό ELA θα παραμείνουν «ανοιχτά» για τις ελληνικές τράπεζες. Αν οι ελληνικές τράπεζες συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται, τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

Η Citi αναφέρει χαρακτηριστικά ότι δεν θεωρεί μέχρι στιγμής ως πιο πιθανό το σενάριο της κάποιας μη ελεγχόμενης χρεοκοπίας ή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Πρόκειται όμως για ένα σενάριο που συγκεντρώνει πλέον αυξημένες πιθανότητες, αρκετές ώστε να του αποδίδεται η δέουσα προσοχή, είτε προκύψει από την επιδείνωση μιας αρχικά ελεγχόμενης χρεοκοπίας, είτε προκύψει ακούσια, εντός η εκτός ευρωζώνης. Το τελευταίο σενάριο θα μπορούσε μάλιστα να ισχύσει για μία ή περισσότερες χώρες της ευρωπαϊκής «περιφέρειας» ή ακόμα και για μία χώρα του «πύρινα» της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά την εκδοχή των μη ελεγχόμενων εξελίξεων, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι οι Έλληνες πολιτικοί κάτω από την τεράστια πίεση ενός εξοργισμένου εκλογικού σώματος θα ανακαλέσουν τα μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις, εκτιμά η Citi. Ως αποτέλεσμα, η τρόικα θα διακόψει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και η ΕΚΤ θα σταματήσει να αγοράζει ελληνικό χρέος και να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

Αντιμέτωπη με ένα κύμα πανικού τραπεζικών αναλήψεων και με την -αδύνατη- πρόκληση της συνέχισης της χρηματοδότησής της, υπό το βάρος της επιδείνωσης του χρέους της, η Ελλάδα δεν θα διαθέτει πλέον πολλές επιλογές, παρά να κηρύξει στάση πληρωμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσαρμοσμένη αναζήτηση