Powered By Blogger

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Διαφήμιση του Τουρκικού Υπουργείου Τουρισμού σε Ελληνικά έντυπα:"Περήφανοι για το παρελθόν μας! διαφυλάσσουμε για το μέλλον".


Aπό την Αφαιά

Περήφανοι για το παρελθόν μας διαφυλάσσουμε για το μέλλον
Όσον αφορά το συντακτικό του διαφημιστικού τίτλου θα θυμηθούμε τον Καβάφη να γράφει: ......"Τρισβάρβαρα τα Ελληνικά τους...." (1)

Όσον αφορά το παρελθόν (μας) σχολιάζουμε:
• Εθνικό πάρκο στα Κόραμα και βραχώδεις σχηματισμοί στην Καππαδοκία
Είναι γεωλογικοί σχηματισμοί και ουδείς μπορεί να τους διεκδικήσει ως.... "παρελθόν του".
• Μέγα τέμενος και νοσοκομείο στο Ντιβριγί
Ahmed Shah Massoud. [Source: French Ministry of Foreign Affairs]
Εδώ παρουσιάζουμε τον Ahmed Shah Massoud, ηγέτη της Alliance που πολεμά τους Ταλιμπάν , συνονόματο του Emir Ahmet Shah που στα 1228–29 ίδρυσε το τέμενος και τονοσοκομείο στο Ντιβριγί που με υπερηφάνεια φορά την Μακεδονική καυσία. 


• Ιστορικές περιοχές της Ιστανμπούλ
Εδώ διαπιστώνουμε πως ένα από τα πιό διάσημα μνημεία του Ελληνισμού (καθόσον κτίστηκε από τους Έλληνες αρχιτέκτονες Ανθέμιο και Ισίδωρο. ) έχασε το όνομά του. Δεν είναι πιά η Χριστιανική εκκλησία "της του Θεού σοφίας" αλλά αόριστα μία από τις " Ιστορικές περιοχές της Ιστανμπούλ".

• Χάτουσα, πρωτεύουσα των Χετταίων
Η πρωτεύουσα των Χετταίων δεν έχει καμμία σχέση με τους Τούρκους.

• Όρος Νεμρουτ
Είναι το μαυσωλείο του Αντιόχου Α΄ , του Μακεδόνος βασιλέως της Κομμαγηνής, ενός μικροσκοπικού βασιλείου, που δεν είχε πολύχρονη ζωή, και που απλώς στάθηκε, η τελευταία ηχώ της μεγάλης περιπέτειας του Αλέξανδρου στην Ασία.

• Ιεράπολις - Παμούκ-καλέ
Είναι γεωλογικοί σχηματισμοί και ουδείς μπορεί να τους διεκδικήσει ως "παρελθόν του".

• Ξάνθος - Λητώον 
Στην περιοχή του ποταμού Ξάνθου και σε απόσταση δέκα σταδίων από τις εκβολές του υπήρχε το Λητώον, ιερό αφιερωμένο στην θεά Λητώ των Ελλήνων. Κατά συνέπεια ουδεμία σχέση έχει με τους Τούρκους.

• Αρχαιολογικοί χώροι της Τροίας

Όπως γνωρίζουμε όλοι ο Όμηρος ήταν ... Τούρκος τροβαδούρος!

• Ζαφράμπολις
H Σαφράμπολη, είναι συνοικία των Ελλήνων της Ιωνίας.

Ένα παράδειγμα Ελληνικής αρχιτεκτονικής στην πόλη της Καστοριάς:
Η Κληρονοµιά της Καστοριάς
Διαβάζουμε στο:http://www.omikron.tv/magazine/index.php/odiporika/280-2008-09-08-18-56-55

Η µακεδονική όµως, αρχιτεκτονική τα περισσότερα στοιχεία της οφείλει στη βυζαντινή περάδοση, στο βυζαντινό σπίτι που ήταν κατά βάση πολυώροφο µε κυριότερο χαρακτηριστικό το σαχνισί, τις προεξοχές δηλαδή του όγκου του κτιρίου. Ειδικότερα, οι βυζαντινοί ονόµαζαν ηλιακό τον εξώστη, τον ορθογώνιο δηλαδή χώρο που προεξείχε προς τον δρόµο. Και καθώς οι δρόµοι ήταν στενοί και τα κτίσµατα πολύ κοντά το ένα στο άλλο πάνω στα καλντερίµια, όπως όριζε η γεωµορφολογία του εδάφους, υπήρχαν και κανονισµοί για τις ελάχιστες αποστάσεις µεταξύ των σαχνισιών και των γειτονικών κτισµάτων, επιτυγχάνοντας τον καλύτερο ηλιασµό των κτιρίων.


Επιπλέον, ο ανώτερος όροφος προεξείχε πάντοτε προς τον καταλληλότερο προσανατολισµό, ανάλογα µάλιστα µε τη λειτουργία των επιµέρους χρήσεων. Έτσι, διακρίνονται διάφορες αξιόλογες αρχιτεκτονικές λύσεις, όπως οι τριγωνικές προεξοχές των όγκων, χαρακτηριστικές της καστοριανής αρχιτεκτονικής.

http://visaltis.blogspot.com/2011/03/blog-post_2957.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσαρμοσμένη αναζήτηση