Powered By Blogger

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Καταιγίδα με κάλπες στο φόντο

Για «εγκληματική προπαγάνδα σε βάρος της χώρας μας για το ευρώ» μίλησε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στο συνέδριο της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς», αναφερόμενος στο δημοσίευμα του «Spiegel» και τόνισε ότι υπάρχει αδιαφάνεια στο παγκόσμιο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αναφερόμενος στην αδιαφάνεια και τη διαφθορά στη χώρα είπε ότι και η Δικαιοσύνη έχει «μεγάλες ευθύνες» και ότι «οφείλει να πάψει να αντιμετωπίζει το ρόλο της ευθυνοφοβικά».
Ο καταιγισμός των εξελίξεων με τις παρεμβάσεις των δανειστών - επιτηρητών της χωρας, το νέο Μνημόνιο για την κάλυψη δανειακών αναγκών της τάξης των 50-60 δισ. ευρω για τη διετία 2012-2013 και η έλλειψη συνοχής της κυβερνητικής παράταξης, όπως φάνηκε από τη χθεσινή θορυβώδη παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου, δημιουργούν ένα σκηνικό επιτάχυνσης των πολιτικών εξελίξεων και αναδίδουν οσμή εκλογών.......

Για «εγκληματική προπαγάνδα σε βάρος της χώρας μας για το ευρώ» μίλησε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στο συνέδριο της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς», αναφερόμενος στο δημοσίευμα του «Spiegel» και τόνισε ότι υπάρχει αδιαφάνεια στο παγκόσμιο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αναφερόμενος στην αδιαφάνεια και τη διαφθορά στη χώρα είπε ότι και η Δικαιοσύνη έχει «μεγάλες ευθύνες» και ότι «οφείλει να πάψει να αντιμετωπίζει το ρόλο της ευθυνοφοβικά».Η κυβέρνηση αποφεύγει τέτοια συζήτηση και χθες πηγές του Μαξίμου υποστήριζαν ότι δεν συνδέεται με αυτό το θέμα η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (σ.σ. και από την Προεδρία έγινε γνωστό ότι η συνάντηση είχε κανονιστεί μέρες πριν), ούτε το άτυπο υπουργικό συμβούλιο το απόγευμα. Σημείωναν ακόμα ότι αυτό το διάστημα στο μυαλό του πρωθυπουργού υπάρχει μονο η κατάρτιση και ψήφιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος και γι' αυτό δεν δόθηκε συνέχεια στα όσα δήλωσε ο Α. Λοβέρδος. «Είναι μέρες αποφάσεων και ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ασχοληθεί με άλλα» έλεγαν.
Ωστόσο στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος εκφράζονται απόψεις που λένε ότι δεν μπορεί να περάσει ένα νέο, πιο σκληρό Μνημόνιο χωρίς παρεμβολή εκλογών και με δεδομένη την αποτυχία του ισχύοντος.
Εκφράζονται επίσης αμφιβολίες και για το αν θα θελήσει η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει ένα νέο, πιο σκληρό Μνημόνιο μέσα σε γενική κοινωνική κατακραυγή και ενώ επί της ουσίας είναι ακόμα ζητούμενο η ψήφιση χωρίς διαρροές του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Συνομιλητές μάς λένε ότι θέμα νέας λαϊκής νομιμοποίησης της κυβέρνησης είχε τεθεί και πέρσι με το πρώτο Μνημόνιο.
Οι εκδοχές που επικρατούν αυτή τη στιγμή και με δεδομένη τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση και η οικονομία της χώρας είναι τρεις:
1 Ο πρωθυπουργός να προβεί σε ριζικό ανασχηματισμό και να προχωρήσει με όσους μπορούν και θέλουν, όπως λέει και ξαναλέει, και όπως τον... συμβούλεψε χθες ο υπουργός του Ανδρέας Λοβέρδος. Σε αυτή την περίπτωση θα επιλέξει ένα μικρό επιτελικό σχήμα με «υπουργούς - μουτζαχεντίν» για να υλοποιήσουν ό,τι επιβάλλουν οι δανειστές.
2Οταν τεθεί και επισήμως η ανάγκη υπογραφής του νέου Μνημονίου -αυτό αναμένεται να γίνει ίσως και τον επόμενο μήνα εν όψει της συνόδου κορυφής στις 24 Ιουνίου-, να το διαπραγματευτεί και στη συνεχεια να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών για να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή. Αν τα κόμματα αρνηθούν να το ψηφίσουν, ιδίως η Ν.Δ., τότε να καταφύγει στη λύση των εκλογών. Σημειώνεται ότι οι δανειστές, που ενδιαφέρονται πρωτίστως για τη εφαρμογή του Μνημονίου ανεξαρτήτως κυβέρνησης, θα ήθελαν πολιτική συναίνεση τουλάχιστον των δύο μεγάλων κομμάτων για το νέο Μνημόνιο, μια συναίνεση που πέτυχαν στην Πορτογαλία σε προεκλογική περίοδο. Αυτή είναι και η πιο σοβαρή εκδοχή απ' όλες.
3 Η τρίτη και πιο χαλαρή εκδοχή είναι να αφήσει τις εξελίξεις να τρέξουν χωρίς κυβερνητικές αλλαγές, να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα και με αυτό στο χέρι να προσπαθήσει να αποτρέψει ένα νέο Μνημόνιο τους επόμενους μήνες.
**Χθες στη ΝΕΤ ο βουλευτής Δημ. Λιντζέρης τάχτηκε υπέρ κυβέρνησης προσωπικοτήτων υπό τον Γ. Παπανδρέου. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσαρμοσμένη αναζήτηση