Powered By Blogger

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ο Λαγός Καρατζαφέρης και ο Λαγός Σαμαράς!


Του Δημήτρη Παπαγεωργίου

Την εβδομάδα που πέρασε το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη. Και ανέβηκε όχι τόσο λόγω της συμφωνίας των Βρυξελλών και την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου του ΔΝΤ, αλλά λόγω της κόντρας μεταξύ ΝΔ και ΛΑΟΣ που ξεκίνησε με αφορμή ένα κείμενο του Φαήλου Κρανιδιώτη, που...

επιτιίθετο κατά του Γ. Καρατζαφέρη. Αυτός απάντησε στην Βουλή, στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος του ανταπάντησε, χαρακτηριζοντάς τον "λαγό" και το ζήτημα συνεχίστηκε. Είναι φυσιολογικό, δύο κόμματα που προσπαθούν να "ψαρέψουν" στα ίδια νερά, να έρχονται σε κόντρα μεταξύ τους.
Θα πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Γιώργος Καρατζαφέρης είναι "λαγοί" από το ίδιο ακριβώς καπέλο. Όχι αυτό ενός "θαυματουργού", ενός "μάγου", όπως μοιάζει να είναι το καπέλο από το οποίο βγήκε ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας. Αλλά το καπέλο της γνήσιας λαϊκής αντίθεσης στο κατεστημένο δικομματισμό των τελευταίων 35 ετών. Ο "λαγός" Γιώργος Καρατζαφέρης βγήκε από το καπέλο της αντίδρασης στον Καραμανλισμό που εξέθρεψε τύπους σαν τον Παυλόπουλο και την Γιαννάκου. Είναι ο "λαγός" που βγήκε από το καπέλο της αντίδρασης στο βιβλίο της Ρεπούση και την πλήρη παρακμή του νεοδημοκρατικού συστήματος διακυβέρνησης που συγχρωτίστηκε εν πολλοίς με την αριστερά. Ο "λαγός" που βγήκε από το καπέλο της αντίδρασης στην "αμυντική νοοτροπία" του Δεκέμβρη του 2008. Και πρέπει ο καθένας να παραδεχτεί ότι κατάφερε πολλά πράγματα. Κατάφερε να φέρει τη συζήτηση για το μεταναστευτικό, που πριν τον ΛΑΟΣ ήταν ένα προνόμια του "περιθωρίου" και των πολιτικών άκρων, στο πολιτικό επίκεντρο. Κατάφερε να σπάσει την ασυλία του ΚΚΕ μέσα στην Βουλή και το υπερκομματικό γλύψιμο προς αυτό. Κατάφερε να αποδείξει ότι υπάρχει κάτι και πέρα από τον κομματικό μονόδρομο.
Από την άλλη "λαγός" είναι και ο Αντώνης Σαμαράς. "Λαγός" ο οποίος βγήκε από την αντίδραση ενάντια στην προοπτική μιας μητσοτακικής ΝΔ, υποταγμένης σε έναν κομματικό στρατό και σε άμεση επαφή με τα κυκλώματα της διαφθοράς. Αντίδραση στην πλήρη μετατροπή της ΝΔ σε έναν μηχανισμό εξυπηρέτησης συμφερόντων επιχειρηματικών και υπερατλαντικών. "Λαγός" που βγήκε όχι από το καπέλο της επιρροής ενός συγκεκριμένου κύκλου, αλλά από την αντίδραση των λαϊκών στρωμάτων της ΝΔ στην βάση της συναισθηματικής ταυτισής τους με ένα συγκεκριμένο κόμμα. Ο Σαμαράς μέχρι στιγμής κατάφερε να αποδείξει ότι υπάρχει χώρος για να κινηθεί και να αναπνεύσει ένα κόμμα εξουσίας, όταν αυτό ενσωματώνει χαρακτηριστικά της σύγχρονης αντιφιλελεύθερης δεξιάς. Κατάφερε να δώσει ελπίδα σε εντελώς απογοητευμένους ανθρώπους που είχαν θέσει εαυτόν εκτός πολιτικής. Αναμένουμε να δούμε αν θα καταφέρει κάτι παραπάνω.
Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και από τις δύο πλευρές. Και οι δύο τους είναι "λαγοί" που έβγαλε από το καπέλο του ο λαός για να δημιουργηθούν αντιστάσεις στην καταστροφή που κάποιοι ετοιμάζουν για το ελληνικό έθνος. Οι κυβερνητικές τους προτάσεις διαφέρουν, το πρόγραμμά τους αλλού συμπίπτει και αλλού διαφέρει. Καλά θα κάνουν όμως να επιτελέσουν το έργο τους, ως "λαγοί από το καπέλο" του ελληνικού λαού γιατί αλλιώς θα ξαναμπούν σε αυτό. Και δεν ξέρουμε αν προλαβαίνουν να βγούν άλλοι "λαγοί" από αυτό.

http://ethnikonthematon.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσαρμοσμένη αναζήτηση